Menu

Komunikaty

  • 11.08.2015

POWIADOMIENIE o przekroczeniu wartości progowej informowania społeczeństwa o ryzyku wystąpienia w powietrzu przekroczenia poziomu alarmowego dla ozonu

Załącznik Nr 4 do I ZF-08/02/03

Powiadomienie z dnia 11 sierpnia 2015 roku

o przekroczeniu wartości progowej informowania społeczeństwa o ryzyku wystąpienia w powietrzu przekroczenia poziomu alarmowego dla ozonu

 

Wojewódzkie Centrum Zarządzania Kryzysowego powiadamia, iż w dniu 10.08.2015 roku wystąpiło przekroczenie wartości progowej (180 µg/m3) informowania społeczeństwa o ryzyku wystąpienia w powietrzu przekroczenia poziomu alarmowego dla ozonu (240 µg/m3) w aglomeracji górnośląskiej (Katowice, Zabrze), aglomeracji rybnicko-jastrzębskiej (Rybnik) oraz w strefie śląskiej w powiecie wodzisławskim i częstochowskim.

Przyczynami takiego stanu są warunki meteorologiczne związane z dużym nasłonecznieniem i wysokimi temperaturami, a także obecność w powietrzu substancji, które sprzyjają tworzeniu się ozonu w atmosferze (m.in. tlenki azotu i węglowodory).

 

Zakład Monitoringu i Modelowania Zanieczyszczeń Powietrza IMGW-PIB Oddział w Krakowie z/s w Katowicach w oparciu o prognozę pogody Centralnego Biura Prognoz Meteorologicznych IMGW-PIB informuje, iż w dniu 11.08.2015 znajdujemy się pod wpływem zatoki związanej z płytkim niżem, który znad Niemiec przemieści się nad Pomorze Zachodnie. Z południa na północ kraju przemieszczać się będzie front ciepły, za którym napływa upalne powietrze zwrotnikowe. W związku z taką sytuacją meteorologiczną, jakość powietrza na obszarze województwa śląskiego powinna być umiarkowana, lokalnie niekorzystna. W godzinach popołudniowych, stężenia ozonu troposferycznego będą przekraczać docelowy poziom średniego stężenia 8-godzinnego (120 µg/m3); stężenia 1-godzinne mogą przekroczyć poziom informowania (180 µg/m3).

W dniu 12.08.2015 zachmurzenie małe, wzrastające do umiarkowanego, miejscami dużego. Temperatura maksymalna od 34°C do 36°C, na szczytach Beskidów od 24°C do 26°C. W związku z tym, jakość powietrza na obszarze województwa śląskiego powinna być umiarkowana, lokalnie niekorzystna. W godzinach popołudniowych, stężenia ozonu troposferycznego będą przekraczać docelowy poziom średniego stężenia 8-godzinnego (120 µg/m3); stężenia 1 godzinne mogą przekroczyć poziom informowania (180 µg/m3).

 

Grupami ludności w szczególności narażonymi na drażniące działanie ozonu są:

  • osoby cierpiące na przewlekłe choroby układu oddechowego, takie jak astma, przewlekłe zapalenie oskrzeli i rozedma płuc, dzieci, osoby starsze, osoby w każdym wieku aktywnie spędzające czas na wolnym powietrzu, osoby zdrowe szczególnie wrażliwe na ozon.

     

    Osoby podatne na zanieczyszczenie mogą odczuwać podrażnienie układu oddechowego, w tym kaszel, ból gardła, ucisk w klatce piersiowej, ból w klatce piersiowej przy głębokim wdechu. W przypadku nasilenia objawów chorobowych wskazany jest kontakt z lekarzem. Podczas wysiłku fizycznego mogą pojawić się trudności w oddychaniu (spłycenie oddechu). Przy wysokich stężeniach ozonu w powietrzu zachodzi ryzyko większej podatności na infekcje.

    Środki ostrożności, które powinny być podjęte to:

  • w przypadku przekroczenia poziomu 181 – 240 µg/m3 stężenia jednogodzinnego O3 

    unikanie przebywania na otwartej przestrzeni połączonych ze wzmożonym wysiłkiem fizycznym przez najbardziej narażone grupy ludności, pozostałe osoby powinny ograniczyć długotrwałe przebywanie na otwartej przestrzeni, w szczególności połączonego ze znacznym wysiłkiem fizycznym.

  • w przypadku przekroczenia poziomu 240 µg/m3 stężenia jednogodzinnego O3  unikanie przebywania na otwartej przestrzeni przez najbardziej narażone grupy ludności, pozostałe osoby powinny ograniczyć przebywanie na otwartej przestrzeni.

    Bieżąca informacja o jakości powietrza dostępna jest w sposób ciągły na stronie internetowej Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska w Katowicach: www.katowice.wios.gov.pl, zakładka: Śląski Monitoring Powietrza.

     

     

     


Pliki do pobrania:

stronę odwiedzono
4165956 razy

Noclegi / gastronomia

Ważne: nasze strona wykorzystuje pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies.

Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.

Zamknij