Projekt współpracy pn. „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją” – KUCHNIA w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Celem projektu jest zachowanie dziedzictwa kulinarnego i promocja kuchni regionalnej poprzez:
-wydanie przewodnika kulinarnego zawierającego również mapę pn. „Kulinarne Smaki Czterech Krain” wraz z przepisami kulinarnymi,
-warsztaty kulinarne z przygotowaniem potraw regionalnych na obszarze każdego Partnera Projektu,
-degustacja wraz z prezentacją potraw regionalnych LGD podczas imprez kulturalnych,
-utworzenie i oznakowanie „Szlaku Kulinarnego” pod nazwą „Kulinarne Dziedzictwo Kulturowe”. Szlak ma łączyć lokalnych przedsiębiorców promujących i proponujących w menu potrawy stricte regionalne.
Spotkanie Koła Gospodyń Wiejskich z Gilowic oraz Koła Gospodyń Wiejskich z Rychwałdu zostało zorganizowane w Gminnym Ośrodku Kultury w Gilowicach. Podczas spotkania odbyła się sesja zdjęciowa w plenerze. Wszystkie gospodynie w strojach ludowych z wielką radością i entuzjazmem pozowały do zdjęć. Celem spotkania była również prezentacja potraw regionalnych poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich biorących udział w projekcie. Odbyła się również degustacja przygotowanych potraw.
Szczegóły:
http://www.zywieckiraj.pl/aktualnosci/235-kulinarne-unikaty-chalup-nowoscia-inspiracja-atrakcja-kuchnia