Tegoroczne Dni Powiatu tradycyjnie już połączone zostały z konkursem na tradycyjne potrawy regionalne „PRÓBOWACKA JODŁA BESKIDZKIEGO”, gdzie prezentują się Koła Gospodyń z całej Żywiecczyzny. Pod Grojcem Gminę Gilowice reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Rychwałdu, które przygotowało pyszne potrawy do degustacji. Na stole gościły ogórki, chleb ze smalcem, zapiekaną pastą z kurczaka, ciasta, ciasteczka i babki, nalewki oraz rolady serowe, grzybowe i tradycyjny pyszny bigos. Do konkursu przygotowano potrawy w kategoriach: ciasta, zupy, nalewki, na bazie miodu, potrawy mięsne oraz pozostałe. KGW Rychwałd otrzymało I miejsce za smakowity kotlet z kością w kapuście. SERDECZNE GRATULACJE I PODZIĘKOWANIA DLA PANI EUGENII WIERZBINKA – PRZEWODNICZĄCEJ KGW i PANI MARII GRZEGORZEK oraz DLA PANI ANNY SATŁAWA – RADNEJ POWIATOWEJ I RÓWNOCZEŚNIE CZŁONKINI KGW RYCHWAŁD ZA POMOC. Gminny Ośrodek Kultury w Gilowicach dodatkowo zadbał o promocję Gminy Gilowice w postaci folderów, map, pocztówek i ozdób z bibuły oraz szydełkowych koszyczków i serduszek.
Wśród gości kciuki za nasze Koło trzymał Wójt Gminy Gilowice pan Leszek Frasunek z całą rodziną. Jak widać – pomogło.
Pomimo zmieniającej się aury pogodowej przy stoiskach z degustacją pojawiły się tłumy ludzi. Na scenie zaprezentowały się zespoły taneczne, muzyczne, orkiestra dęta, mażoretki oraz dokonano wręczenia odznaczeń w dziedzinie pszczelarstwa oraz Zasłużonych dla Żywiecczyzny. Nie zabrakło również atrakcji dla dzieci i całych rodzin.
Do zobaczenia na kolejnych imprezach.
GOK Gilowice